Vertonen van tekst van websites

Hoe zit het?

Op tekst van websites zit auteursrecht. Dat betekent dat je deze niet zomaar mag vertonen op een digibord, tablet of in een presentatie. Je hebt daarvoor toestemming nodig van de uitgever of de makers van de website. Voor het onderwijs maakt de wet een uitzondering: als het beperkt blijft tot een beperkt gedeelte, mag je tekst van websites vertonen. Wat verstaan we onder beperkt? Daarvoor hebben de verschillende onderwijsorganisaties heldere afspraken gemaakt met de makers. Om het voor het onderwijs aan studenten makkelijk te maken, is er een afkoopregeling via Stichting UVO.

Wat mag wel?

We hebben we afgesproken dat je als docent een klein gedeelte van een website mag vertonen op bijvoorbeeld een digibord, tablet of in een presentatie, zonder dat je daarvoor vooraf toestemming hoeft te vragen. Wanneer je niet meer dan 10.000 woorden van de website vertoont, is er niets aan de hand. Mits het beperkt blijft tot niet meer dan een derde deel van de gehele uitgave. De hogeschool of universiteit moet hiervoor wel een afkoopovereenkomst met Stichting UVO hebben gesloten.

Wat mag niet?

Wanneer je méér dan 10.000 woorden of meer dan een derde deel van een website wilt vertonen, dan heb je wél vooraf toestemming nodig. Je mag dus niet een hele website of een flink deel daarvan vertonen aan je studenten. Ook mag je geen tekst van websites vertonen als dit geen onderwijsdoel heeft.

Wat kun je doen?

Wil je meer vertonen? Of wil je het materiaal anders dan voor onderwijsdoeleinden gebruiken? Dan moet je vooraf toestemming vragen via ons. Om van bovenstaande regeling gebruik te kunnen maken, moet de hogeschool of universiteit sowieso deelnemen aan de afkoopregeling via Stichting UVO.

Wil je meer weten?

Bekijk de hele regeling voor het hoger onderwijs.

Vond je dit antwoord nuttig?
  • Ja 
  • Nee