Muziek
Wanneer je muziek buiten de huiselijke kring afspeelt, heb je formeel toestemming nodig van de ‘eigenaren’ van die muziek. Een licentie voor het gebruik kun je namens de rechthebbenden via Sena en door Buma/Stemra krijgen.
Sena
Op basis van de Wet op de naburige rechten regelt Sena de rechten van uitvoerend kunstenaars en (platen)producenten. In de praktijk betekent dit dat Sena namens de rechthebbenden een vergoeding incasseert voor het gebruik van muziek buiten de huiselijke kring.
Buma/Stemra
Op basis van de Auteurswet regelt Buma/Stemra de rechten van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. In de praktijk betekent dit dat Buma/Stemra namens de rechthebbenden een vergoeding incasseert voor het gebruik van muziek buiten de huiselijke kring.
Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten
Het Service Centrum is een samenwerkingsverband van Buma/Stemra en Sena en verzorgt namens Buma/Stemra en Sena de gezamenlijke facturering. Het Service Centrum handelt jaarlijks meer dan honderdduizend ondernemingen op basis van één gezamenlijke factuur af. Dit sluit aan bij de wens van politiek en bedrijfsleven om te zorgen voor één administratief loket en een beperking van de administratieve lasten.
Muziek binnen de onderwijsinstelling
Binnen onderwijsinstelling is er een groot aantal verschillende situaties waarin muziek een rol speelt. Dit kan variëren van bijvoorbeeld klassenavonden, tijdens het overblijven in de kantine, bij diploma-uitreikingen, in de wachtstand van de telefoon, of in de lerarenkamer, in de ruimte van de conciërge, op de website, enzovoorts.
Voor elke vorm van muziekgebruik moet de school een licentie hebben van Sena en Buma/Stemra, behalve voor het afspelen van muziek voor onderwijsdoeleinden dat valt in het leerplan, zoals tijdens een muziekles. Voor dergelijk gebruik heb je dus geen licentie nodig.