Scannen, linken en delen van afbeeldingen

Hoe zit het?

Op afbeeldingen zit auteursrecht. Dat betekent dat je deze niet zomaar mag scannen, linken of delen. Je hebt daarvoor toestemming nodig van de uitgever of van de makers van de website. Voor het onderwijs maakt de wet een uitzondering: als het beperkt blijft tot een klein aantal, mag je afbeeldingen wel scannen of delen. Wat verstaan we onder een klein aantal? Daarvoor hebben de verschillende onderwijsorganisaties heldere afspraken gemaakt met de makers.

Wat mag wel?

Linken (een koppeling aanbrengen) naar een afbeelding is toegestaan als je linkt naar legaal geplaatst materiaal en als het mag van de maker. We hebben afgesproken dat je als leerkracht voor onderwijsdoeleinden afbeeldingen mag scannen of delen, zonder dat je daarvoor vooraf toestemming hoeft te vragen. Voorwaarde is wel dat het gebruik beperkt blijft tot niet meer dan 25 afzonderlijke afbeeldingen en dat je zo mogelijk de maker en de bron vermeldt.

Wat mag niet?

Je mag niet meer dan 25 beelden van dezelfde maker of uit dezelfde bron gebruiken.

Wat kun je doen?

Wanneer je méér dan 25 afbeeldingen wilt scannen of delen, dan heb je wél vooraf toestemming nodig. Je mag dus niet een heel fotoboek inscannen of een hele website of een flink deel daarvan elektronisch delen met je studenten. Logisch ook, want dan zouden de makers geen inkomsten meer hebben. Let op: om auteursrechtelijk beschermd materiaal via sociale media te delen, heb je altijd toestemming nodig. Dit is namelijk extern gebruik. Hetzelfde geldt als je iets openbaar maakt via mail die niet naar studenten gaat.

Via ons kun je toestemming aanvragen voor gebruik van afbeeldingen. Neem hiervoor contact met ons op.

Wil je meer weten?

Bekijk de hele regeling voor het hoger onderwijs.

Vond je dit antwoord nuttig?
  • Ja 
  • Nee