Samenstellen van boeken en leermiddelen

Hoe zit het?

Op boeken, zowel ‘gewone’ boeken als schoolboeken zit auteursrecht. Dat geldt ook voor elektronische boeken. Dat betekent dat je er niet zomaar uit mag overnemen voor eigen lesmateriaal, bundel, reader of schoolkrant. Je hebt daarvoor in principe toestemming nodig van de uitgever of de makers van de leermiddelen. Voor het onderwijs maakt de wet een uitzondering: als het bij een beperkt gedeelte blijft, mag je uit boeken samenstellen. Wat verstaan we onder beperkt? Daarvoor hebben de verschillende onderwijsorganisaties heldere afspraken gemaakt met de makers.

Wat mag wel?

We hebben afgesproken dat je als leraar voor het onderwijs een klein gedeelte van een leermiddel mag overnemen in eigen lesmateriaal, bundel of reader, zonder dat je daarvoor vooraf toestemming hoeft te vragen. Wanneer je niet meer dan 10% tot een maximum van 10 pagina’s van het boek overneemt, is er niets aan de hand. Jaarlijks betaalt jouw school een standaardbijdrage aan Reprorecht voor kopiëren. Vanaf schooljaar 2015-2016 is in deze vergoeding ook het overnemen uit boeken en leermiddelen meegenomen. Reprorecht zorgt ervoor dat de makers een vergoeding ontvangen, zodat zij kunnen blijven investeren in nieuw lesmateriaal.

Wat mag niet?

Wanneer je méér dan 10% of 10 pagina’s van het leermiddel wilt overnemen in een samengesteld werk, heb je wél vooraf toestemming nodig. Je mag dus niet een heel boek of een flink deel daarvan overnemen. Overnemen is ook slechts toegestaan als het een onderwijsdoel heeft, dus niet voor extern gebruik. Voor een schoolkrant of boek dat de school uitgeeft, heb je dus altijd toestemming nodig.

Wat kun je doen?

Wil je meer overnemen in een samengesteld werk dan valt onder de standaardregeling, of wil je wat overnemen dat buiten de standaardregeling valt? Neem dan contact met ons op. Toestemming kunnen we meestal snel en eenvoudig voor je regelen. De school ontvangt dan een factuur voor het extra gebruik.

Wil je meer weten?

Bekijk de hele regeling voor het voortgezet onderwijs.

Vond je dit antwoord nuttig?
  • Ja 
  • Nee