Interview met Krystl

Interview met Krystl Zangeres

Het gaat goed met je carrière. Wat heeft nou eigenlijk alles in zo’n stroomversnelling gebracht?

“Ik ben al meer dan tien jaar bezig, nadat ik het conservatorium heb gevolgd. In die jaren heb ik van alles en nog wat gedaan, van zangeres in een band tot backing vocals bij Do. Bij Universal kreeg ik in 2008 de kans om aan eigen liedjes te gaan werken. Ik heb eerst lang naar een eigen sound gezocht, Martijn Konijnenburg heeft me daar fantastisch bij geholpen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot mijn debuutalbum. Wat enorm geholpen heeft is dat mijn eerste liedje Golden Days werd gebruikt in een reclame voor Martini. Kort daarna werd ik uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en een half jaar later won ik een 3FM Award voor Beste Nieuwkomer en kwam het album uit. Een droomstart, dat kun je wel zeggen, maar wel een waar ik heel hard voor gewerkt heb.”

Je hebt inmiddels een aantal hits gescoord. Waar ben je nu zoal mee bezig?

“Veel met optredens en festivals en het ten gehore brengen van die nummers. Verder denk ik vooral na over wat ik nu ga doen. Ja, ik ga natuurlijk wel verder in de muziek, maar ik heb nu twee heel vrolijke, poppy platen gemaakt. Misschien wil ik een andere fase in. Niet dat mijn volgende werk opeens heel duister moet zijn, maar ik wel graag mijn creatieve grenzen verkennen. Ja, ik heb het gevoel dat mijn beste tijd nog moet komen, dus ik sta open voor veel dingen die nog op mijn pad kunnen komen. Daarbij ga ik niet uit van wat anderen vinden, anders hou je het niet vol. In de tussentijd kan ik alleen maar zeggen dat het leven als artiest heel erg leuk is.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben trots op wat ik in vier jaar heb bereikt, de samenwerking met Marco Borsato in het Gelredome, het optreden in de ochtendshow van Giel Beelen met mijn cover van Let It Be, de award van 3FM, een Edison op zak, eigenlijk te veel om op te noemen. En dan mocht ik vorig jaar ook nog meedoen met de Buma Music Academy.”

Wat is dat precies, die Music Academy?

“Dat is een project van Buma om muziek weer wat meer in het onderwijs terug te krijgen. Het is wel gek: muziek leeft meer dan ooit. Er zijn nog nooit zoveel talentenjachten op tv geweest, het lijkt wel of iedereen zangeres wil worden of in een bandje wil spelen. Ook op scholen is er veel behoefte aan muziekonderwijs en het ontwikkelen van talent, maar er is te weinig tijd voor. Muziekonderwijs wordt dan als een van de eerste dingen wegbezuinigd. Daarom vind ik dit initiatief ook zo goed. Samen met Shary-An en Lange Frans zijn we naar scholen geweest en hebben we daar leerlingen begeleid met het schrijven van songteksten en het maken van liedjes. Zes schoolbands mochten uiteindelijk naar de finale, die is uitgezonden door Zapp. Ook dit jaar doen ze het weer. Ik hoop dat nog veel meer jongeren enthousiast worden voor muziek, al moet je er nooit aan beginnen om beroemd te worden, wat je ook wel veel hoort. Dat vind ik dan juist de verkeerde keuze.”

Buma gaat in de eerste plaats over auteursrechten, ook die van jou. Vind je dat belangrijk?

“Jazeker. Ik schrijf liedjes en geef veel optredens, maar die liedjes worden ook op de radio of op scholen gedraaid. Het is fijn dat er een club is die daarvoor afspraken maakt. Je moet er niet aan denken dat je dat allemaal zelf moet regelen. Ja, dit is onder andere waar je je inkomen mee verdient. Ook ben ik blij dat Buma zo veel organiseert en doet voor de muziekmarkt.”