Kopiëren en printen van tekst van websites

Hoe zit het?

Op tekst van websites rust auteursrecht. Dat betekent dat je deze niet zomaar mag kopiëren of mag printen. Je hebt daarvoor in principe toestemming nodig van de uitgever en/of van de makers van de website. Voor het onderwijs maakt de wet een uitzondering: als het beperkt blijft tot een klein gedeelte, mag je tekst van websites kopiëren of printen. Wat verstaan we onder beperkt? Daarvoor hebben de verschillende onderwijsorganisaties heldere afspraken gemaakt met de makers.

Wat mag wel?

We hebben afgesproken dat je als docent maximaal 8.000 woorden van een websiteartikel mag kopiëren of printen, mits het beperkt blijft tot niet meer dan een derde deel de gehele websitecontent. In dit geval hoef je daarvoor geen toestemming te vragen. De schoolinstelling betaalt hiervoor jaarlijks al een standaardbijdrage aan Reprorecht en Stichting UVO. Deze organisaties zorgen ervoor dat de auteurs van de artikelen een vergoeding krijgen, zodat hun goede werk kunnen blijven doen.

Fotokopieën mag je zowel voor het onderwijs als voor de bedrijfsvoering gebruiken. Prints mag je alleen gebruiken om de studenten iets uit te leggen.

Wat mag niet?

Wanneer je méér dan 8.000 woorden van een websiteartikel of meer dan een derde van de website wilt kopiëren of printen, dan heb je wél vooraf toestemming nodig. Je mag dus niet een hele site of een flink deel daarvan kopiëren om uit te delen aan je leerlingen. Ook mag je eventuele prints van digitaal materiaal niet voor de bedrijfsvoering van de instelling gebruiken.

Wat kun je doen?

Wil je meer kopiëren of printen dan valt onder de standaardregeling? Of wil je printen voor de bedrijfsvoering van de onderwijsinstelling? Neem dan contact met ons op. Toestemming kunnen we meestal snel en eenvoudig voor je regelen. De school ontvangt dan een factuur voor het extra gebruik.

Wil je meer weten?

Bekijk de hele regeling voor het particulier onderwijs.

Vond je dit antwoord nuttig?
  • Ja 
  • Nee