Vragen

Nog geen antwoord?

Hebben we je vraag niet kunnen beantwoorden? We helpen je graag verder met al je vragen over onderwijs en auteursrecht.

Neem contact met ons op

Fotokopieën

Ik wil een lesboek of een werkboek kopiëren voor alle leerlingen in mijn klas. Mag dat?

In de meeste gevallen mag je geen heel lesboek kopiëren, tenzij je hier expliciet toestemming van de uitgever en de makers voor hebt. Normaal gesproken gelden de gewone regels voor het onderwijs en dat is dat je niet meer dan 10 pagina’s met een maximum van 10% van een boek mag kopiëren.

Is deze Wegwijzer van toepassing op het kopiëren uit een kopieermap?

Je moet kijken naar de gebruikersvoorwaarden of de licentie van de kopieermap om te weten te komen of en hoeveel je mag kopiëren. Het kan zijn dat een maker van lesmateriaal, zoals een kopieermap, een licentie verstrekt waarmee expliciet toestemming is gegeven om het werk te kopiëren. Is dat niet het geval, dan is de Wegwijzer van toepassing. Let erop dat je het werk vaak maar voor één specifieke klas of school mag kopiëren. Het is dan niet toegestaan om het via bijvoorbeeld internet of een ander netwerk te verspreiden.

Ik ben docent, maar ook auteur. Ik wil een door mijzelf geschreven tekst in een reader zetten. Mag dat?

Als je docent bent en een door jouzelf gemaakt, auteursrechtelijk beschermd werk wilt opnemen in een reader, dan is van belang of je dit in dienst van een ander verricht (de onderwijsinstelling waarvoor je werkt) en of het om uitgegeven werk gaat. Als je je eigen werk direct opneemt in de reader, wordt in principe de onderwijsinstelling als auteursrechthebbende aangemerkt. In dat geval hoeft voor dit gebruik geen vergoeding betaald te worden. Gaat het echter om uitgegeven werk, dan is de onderwijsinstelling waarschijnlijk niet de (enige) auteursrechthebbende, maar bijvoorbeeld (ook) de uitgever. In dat geval gelden in principe de gebruikelijke voorwaarden: de onderwijsinstelling moet een vergoeding te betalen en, als het om meer grotere overname gaat dan mag volgens de onderwijsregeling, vooraf toestemming hebben gekregen van de auteursrechthebbenden. Ben je hoogleraar of universitair onderzoeker? Dan gelden mogelijk iets andere voorwaarden. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het beste contact met ons opnemen.

Bewerken

Mag ik een werk bewerken en opslaan voor leerlingen met dyslexie?

Het meeste lesmateriaal voor dyslectici is te verkrijgen via Dedicon. In deze gevallen is het niet toegestaan om zelf materiaal te bewerken. Op grond van de Auteurswet mogen werken namelijk alleen worden bewerkt, wanneer dit echt noodzakelijk is. Ook wanneer aangepaste werken niet verkrijgbaar zijn via Dedicon is de bewerker een vergoeding aan de makers en/of uitgever verschuldigd. Je kunt dus niet zomaar materiaal gaan bewerken.

Samenstellen

Ik wil wat artikelen in een reader opnemen. Ben ik verplicht de bron te vermelden?

Ja, wanneer je werk overneemt van een ander, zul je de bron moeten vermelden. Dit is zo vastgelegd in de Auteurswet. Een goede bronvermelding bevat minstens de naam van de auteur. Daarnaast zou je ook de titel van de uitgave, de uitgever en bij boeken zo mogelijk het ISBN moeten vermelden. Bij tijdschriften en dagbladen is de jaargang en het afleveringsnummer vereist.

Overige vragen

Ik heb een vraag over onderwijs en auteursrecht die niet via deze website wordt beantwoord. Wat nu?

We helpen je graag verder met al je vragen over onderwijs en auteursrecht. Wanneer we je vraag niet via de Wegwijzer op deze website of via de veelgestelde vragen hebben beantwoord, kun je ons een bericht sturen via het contactformulier.

Is deze Wegwijzer van toepassing op materiaal met een Creative Commons-licentie?

Nee, wanneer een maker een werk licenteert onder ‘Creative Commons’, geeft hij in principe toestemming om het te verspreiden. Houd bij verspreiding of reproductie wel rekening met de licentievoorwaarden. Daarnaast is het belangrijk om er scherp op te zijn dat de Creative Commons-licentie wel rechtmatig en door de maker zelf is verleend.

Wanneer vervalt het auteursrecht?

Het auteursrecht op een werk eindigt zeventig jaar na de dood van de maker. We rekenen vanaf de eerste van januari die volgt op het jaar waarin de maker is overleden.